En historisk utveckling

Från kommunala gymnastiksalar till gigantiskt lustfyllt upplevelsecenter - en utveckling på 30 år.

1985

25 februari startades Friskis&Svettis (F&S) Jönköping. Ihärdiga eldsjälar i begynnelsen var bland många Margareta Böhn, Christina Bjerklin, Aino Mared, Aina Thulin och Olle Jönsson, alla engagerade i första styrelsen. Jympagolvets entusiaster var Lisa Mellström, Charlotte Wiss, Marysa Duregger, Isa Palmberg och Bengt Estlund. Tillsammans drog de igång jympa i Idrottshuset och på Per Brahegymnasiet. Till allra första passet den 19 mars kom 90 jympare! Under våren erbjöds två medelpass/vecka och under hösten dubblerades antalet till ett lätt- och tre medelpass. Idag har vi 220 träningspass och ett 30-tal typer av pass. Och gym såklart.

Från starten och åren fram till egen lokal var det ett evigt släpande. Till varje pass lånades familjen Lisa och Leif Mellströms ljudanläggning. Utöver denna släpades också pengar, pärmar, förbandslåda, tröjor till försäljning och diverse annat. Det gick åt minst två värdar/pass. Till att börja med kostade ett pass 10 kr men du kunde också betala 50 kr och då ingick sex stycken valfria pass. Under hösten hade föreningen samlat på sig drygt 100 medlemmar.

1986
Ett medlemskort kostade nu 175 kr/termin och då var du garanterad ett pass per vecka.

1991
När föreningen nådde ca 1 200 medlemmar flyttade den in i egen lokal på Skeppsbrogatan. En lokal på Munksjöns södra strand med ganska stor jympasal med snedtak och plats för 70 personer, och en egen bastu. Lokalen invigdes med pompa och ståt av dåvarande, ideellt arbetande, verksamhetsledaren Mats Janson.

1994
Nu dröjde det inte länge innan denna lokal bågnade av trycket från lustsugna jympare. Detta år var det därför dags att lämna den södra stranden och istället etablera sig på den norra sidan, mitt på Smedjegatan närmare bestämt. En härlig lokal på andra våningen i nybyggda Smedjegallerian. En ännu större och gul jympahall, närmare 380 kvm, och, givetvis en bastu med utsikt över Munksjön.

1997
Det började poppa upp små gym runt om i Friskissverige, som ett komplement till jympan. Jönköping hoppade på tåget och byggde detta år ett gym på 70 kvm. Det byggdes också ytterligare en jympahall, en väldigt blå sal, på cirka 150 kvm.

1999

Med 20 spinningcyklar i en liten lokal utanför F&S kunde man börja erbjuda spinningpass.

2001
Nu var det dags att bygga om igen. Nu gjordes en större spinningsal inne på F&S, större gym och ytterligare en jympahall. Det blev också fler kontor, ett konferensrum, kök, barnhörna och inte minst de norra omklädnings­rummen med tillhörande ångbastu tillkom. Huvudentrén ringlade nu upp direkt från Smedjegatan in till receptionen som puttats några meter nordost. Totalt var F&S nu ett upplevelsecenter på 1 800 kvm, en utökning med 700 kvm. Men räckte detta? Verkligen inte. 

2004
Detta år invigdes Sveriges trivsammaste gym, en mötesplats på 500 kvm. Försvann gjorde J-bar. Totalt var F&S Jönköping nu ett upplevelsecenter på 2 200 kvm. Utöver Sveriges trivsammaste gym fanns 35 spinningcyklar, två stora jympahallar med plats för 100 respektive 80 jympare, omklädningsrum i norr och i söder, ångbastu och torrbastu, utsikt över Munksjön, och 220 funktionärer. Kul.

2005

Under hösten byggdes det vidare och en helt ny våning tog form. Sveriges trivsammaste, och kanske också läckraste, gym. Vid denna tidpunkt har F&S Jönköping 900 kvm gym, spinningsal med plats för 50 spinnare, två kanonbra jympahallar, vinande ventilation och torr- och ångbastu.

2006
I juni öppnades föreningens andra lokal som ligger i Huskvarna och erbjuder både jympa och gym samt härlig bastu och en relaxande lounge. Ytterligare 1 700 kvm upplevelse. Men det var inte slut där.

2011
I september öppnade så föreningens tredje lokal. Nummer tre ligger på A6-området och är en lite mindre och lyxigare lokal. Här finns ett stort, luftigt och modernt gym med en stor yta för fri träning. Här finns också en superrfäsch spinsal med plats för 25 cyklar, lyxiga duschar som ger spakänsla, glänsande gulddetaljer och en välkomnande och varm känsla.  

2015-2016

En omfattande renovering av city lokalen genomförs. Anläggningen går från att ha enbart en våning till hela tre. Receptionen flyttas en trappa ner och får en ny ingång från Södra Strandgatan. Samtidigt öppnar Lisa & Erik ett hälsocafé strax intill i samma lokaler. På samma plan flyttar spinningen ner och det görs även plats för Indoor Walking som därmed flyttar från A6 till City. Under entréplan, plan 0, får Friskis en egen yogastudio. På det ordinarie våningsplanet byggs ett nytt barnpassningsrum, en biohörna för lite större barn samt tre individuella omklädningsrum. Utöver detta fräschas alla omklädningsrum upp, det sker ett golvbyte i loungen och i gymmet som även utökas med ytterligare 100 kvm yta där den tidigare spinsalen låg. Ett nytt konferensrum byggs i det tidigare funkrummet.

Lokalen på A6 stänger kring midsommar 2016. Lite senare under sommaren öppnar istället F&S sitt nya gym på Torsvik. Det är 740 kvm stort och har öppet 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan.

Totalt är Friskis&Svettis Jönköping idag hela 5 600 kvm och har 380 funktionärer. Vi bjuder helt enkelt på en större upplevelse. Hur koolt som helst.

Friskis&Svettis Jönköping - lite tuffare, mycket roligare